Det var ett tag sedan jag skrev ett inlägg nu. Vårt husbygge gör att jag inte kommer ha den tid som jag haft tidigare att binda flugor detta vinterhalvår.
Bifogar en länk till en film om restaureringen av Vindelälven. Kolla in den!
lördag 13 november 2010
onsdag 21 juli 2010
Fiske i västjämtland
Även i år gästade djuråsminken Magnus västjämtland. Det blev en fyradagars fisketur där vi fiskade i såväl beprövade som för oss nya vatten. Första kvällen bar av till ån. Kvällen var magisk och harrarna och öringarna vakade konstant. Ingen fisk var dock särskilt sugen på just våra flugor! Troligtvis på grund av det lugnflytande sträckan som gjorde det möjligt för fiskarna att granska flugorna med lupp och skjutmått?! Minsta lilla tendens till att flugan draggade gjorde att den omgående ratades. Till slut lyckades jag dock lura en harr på 45 cm som återutsattes. 



Tredje fiskedagen prövade vi en av Åreälvens alla vackra strömmar. Kvällen var magisk ur vädersynpunkt men endast sporadiska vak visade sig trots relativt bra med kläckningar. Vi fick dock några stekpanneöringar som vi tog med oss till stugan för att inmundiga nästa dag.


Sista kvällen var vi åter på plats vid ån där gul forslända verkade utgöra kvällens meny för åns matglada firrar. Det gick inte lång stund innan Magnus hade krokat, drillat och lossat kvällens första fisk, en vacker öring på 8 hg. När vi summerade kvällen kunde vi konstatera att vi totalt fått tre öringar på ca 8 hg vardera och en harr på 35 cm. Nöjda drog vi oss tillbaka till stugan.




I flera år har jag tänkt pröva "rocken-fisket" på Ånnsjön. I år blev det av! Det blev dock ingen succe men! Vi får dock skylla på en undermålig båt som på sin höjd hör hemma i små skogstjärnar, samt att sjön blåste upp när vi var där ute. Vi kommer tillbaka, men då med en bättre båt. Nu vet vi vart man inte ska hyra båt!
Istället prövade vi nedre delarna av Enan och Handölan. Riktigt fina vatten! Vinden var stark och vaken lyste till en början med sin frånvaro. Senare på kvällen hittade vi dock ett ställe som kändes helt rätt. Efter några starka koppar kokkaffe och några kast senare hade Magnus fått en öring på 8 hg och jag en på kilot. Axlarna var åter på plats. Skönt! Vi återutsatte båda öringarna. Jag passade på att fota min öring när den återhämtade sig vid en sten. Snacka om kammo!
Tredje fiskedagen prövade vi en av Åreälvens alla vackra strömmar. Kvällen var magisk ur vädersynpunkt men endast sporadiska vak visade sig trots relativt bra med kläckningar. Vi fick dock några stekpanneöringar som vi tog med oss till stugan för att inmundiga nästa dag.




För den oinvigde är det lätt att tro att en fisketur på fyra dagar ska resultera i någon slags mättnadskänsla. Helt fel! Både Magnus och jag trånar bara efter mer. Likt alla tidigare år så har fiskedrogen presenterat sig igen.
tisdag 20 juli 2010
Torrflugeströmmen 2010
Våren och försommaren har varit fylld med arbete och förberedelser för flytten norrut. Därför var det väldigt skönt att komma iväg på årets första fisketur. Fisket var sämre än tidigare år, kanske pågrund av högre flöden och den sena våren som kanske försenat kläckningarna? Dagsländor, bäcksländor och nattsländor kläckte måttligt jämfört med tidigare år. Endast enstaka danicor sågs på ytan. Vi lyckade dock lura några stekpannefiskar som tillagades på sedvanligt maner av Chef the Pep. Den största öringen hamnade på blygsamma 6 hg. Om fisket var sämre än tidigare så var maten det omvända, otroligt smarrigt med muurikkastekt öring och färskpotatis samt cheffens specialsky/sås. Kanske kommer cheffens recept att presenteras på bloggen längre fram?
Bilder kommer att läggas ut senare.
Första kvällen fiskade vi långt in på natten och vi fick avsluta fisket med en en muurikkastekt öring ala tunnbröd-wrap. Dag två var lite annorlunda jämfört med föregående år, ett regnväder gjorde att vi under eftermiddagen och kvällen nästan växte fast under våran presenning. Där under inmundigades både mat och dryck. Mycket trevligt! Ante och Lax-Nils fiskade dock mellan skurarna medan jag och cheffen hade vinprovning under plasten.
Dag tre fiskade vi som vanligt en bit in på eftermiddagen innan det bar iväg hemmåt. Vi släppte av Lax-Nils på närmsta tågstation så att han kunde åka iväg på sitt årliga laxfiske.
På flugfronten visade det sig återigen att min oliva dagsländekläckare funkar utmärkt när dessa sländor bryter sig igenom vattenytan.
Bilder kommer att läggas ut senare.
söndag 23 maj 2010
Det händer saker...
Det var ett tag sedan mitt senaste inlägg! Det har hänt en hel del, bl.a. nytt jobb och flyttplanering, men i kväll/natt fick jag en lucka och band upp några vassländor. Ryktena säger nämligen att just vassisarna kommit igång i hemligjaure. Dags för ett besök!!
lördag 24 april 2010
Produktion av dagsländor
lördag 10 april 2010
Utförsäljning av mustadkrokar
I torsdags skickade jag ut ett gäng mustadkrokar till Traderas cyberrymd. Bättre att krokarna används av någon flugbindare i nöd än att dom ska ligga i min låda till ingen nytta. Bortsett från någon enstaka modell har jag rationaliserat bort mustad ur mitt kroksortiment då krokarna från TMC, Partridge och Kamasan passar min flugbindning bättre.
söndag 28 mars 2010
SBS E-Emerger

Här kommer det jag utlovade för ett bra tag sedan nu, nämligen en bindbeskrivning på E-emerger. Det är ett eget mönster som visat sig vara riktigt bra när bl.a. strömsländorna eller åsländorna (baetis) kläcker i månadskiftet juni/juli i de jämtländska strömmarna. Anledningen till flugans effektivitet tror jag är hackeltekniken som gör att den hänger fint i ytan.

Steg 1. En krökt krok. I detta fall Mustad C 49S. Fäst in några strån av olivfärgad hönshackel som stjärt. Bind därefter in turkey-biots (oliv) som kropp.

Steg 2. bind in ett olivfärgat hackel och en öggla av tafsmaterial, ex. 0,18.

Steg 4. Linda hackelet runt nylonlinan i ett flertal varv.

Steg 5. Använd fingrarana för att föra ner hacklet efter nylonstammen.

Steg 6. Vick fram Hackel/nylon-stammen och bind fast den vid krokögat. Avsluta därefter på vanligt sätt.
torsdag 25 mars 2010
Rockenproduktion
fredag 19 mars 2010
Wiggle-nymfer
Jag tänker testa några nymfer bundna med s.k. wiggler-teknik i år. Dom borde lämpa sig bäst för simmande nymfer som flicklsändor, ephemeror samt simsländor och kanske i viss mån stora bäcksländor? Jag har i varje fall gjort wiggler-nymfer som ska representera stor bäckslända, ephemera och flickslända som ska testas i sommar. Kropparna är av s.k. nymphskin (ephemera) och larva lace (bäck- och flickslända). Som stjärtspröt har jag använt strutsherl på ephemeran och flicksländenymfen medan goosebiots är stjärtspröt på bäckisen. Bäckisen och flicksländenymfen är även försedd med gummiben.
torsdag 11 mars 2010
söndag 7 mars 2010
Rocken 2010
Igår trotsade jag det fina vädret för att åka på Capricorns flugfiskemässa i Borlänge. Största anledningen till att jag åkte dit var att Johan Klingberg var där. Han band flugor samt presenterade och visade sin film MayFly madnes. Han band en Rocken-kläckare som jag tror stenhårt på. Därför inhandlade jag det som fattades för att kunna åka hem och binda den - Grizzly Marabou Tan-fjädrar. I övrigt så består orginalreceptet av cdc, guldribbing, hjorthår samt pratridge extreme klinkhammerkrok. Som färdigslända tänker jag i år främst köra med en Foam-rocken som i år fått Guard hair som stjärtspröt. Resultaten ser ni nedan.
Flicksländenymf på jiggkrok
En nymfask bör, enligt mig, innehålla minst en imitation av en flicksländenymf. I år ska jag testa en flicklsändeimitation bunden på en s.k. jiggkrok med skårad guldskalle. Tror det kommer att ge flugan mer rörelse i vattnet och på så sätt efterlikna orginalets simmande rörelser bättre. Har även k
ompletterat flugan med gummiben.

söndag 28 februari 2010
Nymfask 2010- Nattsländelarver
Nattsländor är en väldigt stor grupp insekter med över 200 olika arter i Sverige. Som de flesta flugfiskarna vet så sker livet under ytan i två statdier; larv och puppa där den förstnämnda många gånger är det tidsmässigt dominerande stadiet och puppan är det skede då insekten stiger till ytan för att kläckas. Det finns främst tre typer av larver som är intressanta inom flugfisket; husbyggande, frilevande och nätbyggande nattsländelarver. Jag har skapat tre mönster som ska representera dessa stadier. Materialet i flugorna utgörs främst av larva lace, tungsten, STF-dubbing, rapphöna samt för husmasken hjorthårsdubbing i olika färger.

lördag 27 februari 2010
Nymfask 2010 - Dag- och bäcksländor
Det roligaste inom flugbindningen tycker jag är imitationsbindningen och där att försöka utveckla nya "egna" mönster. Begreppet egna mönster får man dock ta med en nypa salt eftersom det ofta handlar om att "knycka" olika ideér och tekniker från andra flugbindare och diverse fiskelitteratur samt från det oändliga utbudet på nätet, däribland youtube. I år har jag fastnat för att binda nymfkroppar med biots och här därför skapat en nymfserie (dag och bäcksländor) med biots som kroppsmaterial och ibland även som stjärtspröt. Jag har döpt nymfserien till EB-Nymf (dagsländor) respektive PB-nymf (bäcksländor). Färg, förtyngning samt material och längd på stjärtspröten anpassas bereonde på vilken typ av dagslända man avser imitera. Som ryggsköld och vinganlag används body stretch och strutsherl har använts till gälar för simsländorna och vassländorna.
måndag 22 februari 2010
Streamerask 2010
Dessa flugor kommer att representera min streamerask under fiskesäsongen 2010. Vet inte om det blev den bantning av antalet flugmönster som jag från början tänkt mig men jag har då aldrig tänk igenom min streamerask på detta sätt tidigare. Att slänga sina darlings är svårare än jag trott! Asken avser främst öringfiske och ska täcka in olika situationer jag brukar ställas inför under fisketurerna, t.ex. olika djup, strömmhastigheter/flöden och vattenfärg m.m. Sedan återstår det att se vilka flugor som får vara kvar i asken vid årets slut.
Bullet and Tail: Ett eget och beprövat mönster. Effektiv när den fiskas aktivt över exempelvis en forsnacke.
ShortFinn: En variant an den klassiska MickeyFinn. En fluga som funkar bra när vattnet är lite färgat.

WollyConehead: En variant av WollyWorm. Behöver inte säga mer än så!
DeepSwimmer: Obeprövad fluga av mig. Tanken är att den här ska kunna fiska av de lite djupare partierna i strömmarna.
BottomSwimmer: Obeprövad av mig. Den är kraftigt förtyngd med både tungstenshantel och tungstenskropp vilket gör den till en sjunkbomb som kan nå de allra djupaste hålorna.

ST-Epoxy: Måste bara prova dessa flugor i sommar. Fiskar trots allt relativt mycket i samma vatten som flugans skapare:-)

ST-EpoxyVariant: En variant av ST-Epoxy med gummiben och marabou samt i klassiska öringfärgen, svart/orange/koppar
.

EpoxyZonker: En förtyngd fiskimitiation med kaninzonkerremsan på undersidan och Angel hair (pearl) på ovansidan samt epoxyhuvud. Ny i asken men den fluga jag kanske tror mest på!
Cottus SS: En oförtyngd simpimitiation för det ytnära "muddlerfisket". Ett personligt favoritfiske!
Cottus DS: En förtyngd simpimitiation med gummiben.
Cottus Matuka: En förtyngd simpimitiation på långskaftad krok.
Sorkis: En liten sorkimitiation måste finnas med i asken. Man vet aldrig när den behövs:-)
Så var det gjort och sömnlösa nätter med ständigt grubblande över huruvida streamers är värdiga min ask eller inte är nu äntligen slut:-) Bara att ladda för Nymfask 2010!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)