onsdag 21 juli 2010

Fiske i västjämtland

Även i år gästade djuråsminken Magnus västjämtland. Det blev en fyradagars fisketur där vi fiskade i såväl beprövade som för oss nya vatten. Första kvällen bar av till ån. Kvällen var magisk och harrarna och öringarna vakade konstant. Ingen fisk var dock särskilt sugen på just våra flugor! Troligtvis på grund av det lugnflytande sträckan som gjorde det möjligt för fiskarna att granska flugorna med lupp och skjutmått?! Minsta lilla tendens till att flugan draggade gjorde att den omgående ratades. Till slut lyckades jag dock lura en harr på 45 cm som återutsattes.

I flera år har jag tänkt pröva "rocken-fisket" på Ånnsjön. I år blev det av! Det blev dock ingen succe men! Vi får dock skylla på en undermålig båt som på sin höjd hör hemma i små skogstjärnar, samt att sjön blåste upp när vi var där ute. Vi kommer tillbaka, men då med en bättre båt. Nu vet vi vart man inte ska hyra båt!

Istället prövade vi nedre delarna av Enan och Handölan. Riktigt fina vatten! Vinden var stark och vaken lyste till en början med sin frånvaro. Senare på kvällen hittade vi dock ett ställe som kändes helt rätt. Efter några starka koppar kokkaffe och några kast senare hade Magnus fått en öring på 8 hg och jag en på kilot. Axlarna var åter på plats. Skönt! Vi återutsatte båda öringarna. Jag passade på att fota min öring när den återhämtade sig vid en sten. Snacka om kammo!

Tredje fiskedagen prövade vi en av Åreälvens alla vackra strömmar. Kvällen var magisk ur vädersynpunkt men endast sporadiska vak visade sig trots relativt bra med kläckningar. Vi fick dock några stekpanneöringar som vi tog med oss till stugan för att inmundiga nästa dag.Sista kvällen var vi åter på plats vid ån där gul forslända verkade utgöra kvällens meny för åns matglada firrar. Det gick inte lång stund innan Magnus hade krokat, drillat och lossat kvällens första fisk, en vacker öring på 8 hg. När vi summerade kvällen kunde vi konstatera att vi totalt fått tre öringar på ca 8 hg vardera och en harr på 35 cm. Nöjda drog vi oss tillbaka till stugan.
För den oinvigde är det lätt att tro att en fisketur på fyra dagar ska resultera i någon slags mättnadskänsla. Helt fel! Både Magnus och jag trånar bara efter mer. Likt alla tidigare år så har fiskedrogen presenterat sig igen.
3 kommentarer:

 1. Halloj Jens!

  Ser fint ut.
  Jag förstår er omättnadskänsla, har haft den själv sen jag var där efter midsommar.
  Men nu så, är jag snart där igen.

  SvaraRadera
 2. Härligt, när ska du/ni dit? Jag kommer nog att vara där första veckan i augusti.

  SvaraRadera
 3. Kanon vackra bilder. Hade gärna vilja vara med

  SvaraRadera