torsdag 17 september 2009

Torrflugeströmmen- Härligt fiske och umgänge!

Vi är tre grabbar, kusinerna Lindberg - Anders och Peter - samt jag Jens Fuchs, som alla är uppvuxna i Iggesund i vackra hälsingland. Vi har nu bosatt oss på olika håll i landet i form av Uppsala, Krokom respektive Falun. En helg varje år sedan 2007 har vi tilbringat vid ett mycket trevligt vattendrag -Torrflugeströmmen. Där flugfiske efter vakande öringarna och härligt umgänge stått överst på dagordningen. Sammankomsterna har varit mycket bra och vi har lärt oss mycket nytt om såväl öringen som själva vattendraget i sig. Tre öringar över kilot har landats där den största ligger på hela 1,5 kg (53 cm). Peter, alias Cheffen - Chef the Pep, är den självklara kocken i gänget. Hans improviserade fiskrecept får även de mest etablerade fiskrestauerangerna att känna avund.













Öring, 1,5 kg, tagen på torrflugan "Dräparn" av Anders Lindberg.

Juni 2007
2007 var det första året som vi besökte denna härliga ström. Vi var där fredag-söndag i slutet av juni. I första hand kläckte Ephemera danica, Baetis rhodani och Ephemerella aurivill tillsammans med små nattsländor. Vattentemperaturen låg på 14 grader och flödet var på ca 80 kubik. Noterbart var att öringarna föredrog baetis och aurivilli framför de större danicorna. Den största öringen som fångades låg på 1,2 kg (48 cm) och togs på en liten Baetis rhodani -variant (Mr Tasty). Ytterligare en fisk av liknande format krokades men tappades strax innan. I övrigt fångades 3 matfiskar (30, 33 och 35 cm) som tillagades. Övrig öring var av mindre format på mestadels 15-25 cm, så kallade propellrar.















Öring 1,2 kg tagen på friflytande Baetis rhodani -variant (Mr Tasty) av Jens Fuchs.

Juni 2008
Vi var där fredag-söndag i slutet av juni. Detta år hade gruppen utökats med Lax- och havsöringsspecialisten Nils. Även detta år kläckte främst Ephemera Danicor, Baetis rhodani och Ephemerella aurivill samt små nattsländor. Vattentemperaturen låg på 14 grader flödet var högre än föregående år men var på nergång då det sänktes från ca 105 kubik på fredag till 95 kubik på söndagen . På samma sät som året innan föredrog öringarna baetis och aurivilli framför danicorna. De tre största öringarna som fångades var på 1,5 kg (53 cm), 1,2 kg (48 cm) och 0,8 kg (41 cm) de två förstnämnda togs av Anders på aurivillivarianten Dräparen medans den tredje fångades av Jens på en Baetis rhodani -variant, Mr Tasty. Förutom ett gäng propellrar (15-25 cm), fångades därutöver 5 matfiskar (35, 33 33, 30 och 30 cm) som alla tillagades av Cheffen. "Man ryker icke fisk" är ett välkänt citat inom flugfiskekretsar men för Jens rök det öringar hejvilt. Inte mindre än 4-6 bättre fiskar tappades varav två rätade krokarna på mina Mr Tasty - Ska aldrig binda torrflugor på mustadkrokar igen:-( .
















Öring, 1,5 kg, tagen på torrflugan "Dräparn" av Anders Lindberg

Juni 2009
Vi var där lördag-måndag i slutet av juni. I år var manfallet stort. Peter var magsjuk och Nils var uppbokad i jobb. Jag och Anders bosatte dock oss vid strömmen i hopp om att få se stora vakande öringar. Även detta år kläckte främst Ephemera Danicor, Baetis rhodani och Ephemerella aurivill samt små nattsländor. Vattentemperaturen låg på 17 grader flödet var på ca 95 kubik. Under lördag och söndag föredrog öringarna baetis och aurivilli framför danicorna på samma sätt som tidigare år. På måndagens fiske kunde man dock se en markant skillnad i diet. Öringen plockade med fördel i sig de förbiflytande danicorna. Behöver öringen några dagar på sig för att ställa om sin diet när nya kläckningar börjar?? De två största öringarna som fångades var på 0,8 kg (41 cm), respektive 0,6 kg (38 cm). Båda fångades av Jems på en aurivillikläckare (A-Emerger). I övrigt fångades 12 matfiskar (5*35, 2*33, 32 och 4*30 cm) varav 4 tillagades. Natten mot söndag fiskades minst 2 timmar på en vakande öring i 2-kilosklassen, som fullständigt vägrade att ta våra flugor oavsett vad vi knöt på. Vid det aktuella tillfället kläckte det extremt mycket av en liten nattsländeart. Sländorna fanns därmed i överflöd på vattenytan varvid chansen att öringen skulle plocka våra flugar drastiskt hade minskat. Övrig öring som fångades var av mindre format på mestadels 15-25 cm, så kallade propellrar.













Öring, 0,8 kg, tagen på en aurivillikläckare (A-Emerger) av Jens Fuchs.
Chef the Pep -07

Det första året bjud Cheffen på bl.a Wiskeyflamberad murika-öring i tundbrödswrap med bl.a. pesto. Smaksensationen var ett faktum. Till det serverades en kall pilsner.













Wiskeyflamberad murika-öring i tundbrödswrap med bl.a. pesto

Chef the Pep - 08
Inför det andra året hade Cheffen höga förvätningar på sig. Hans rykte hade redan spridit sig till närliggande matställen. Cheffen motsvarade förväntningar och dukade fram nyfångad murikastekt öring med röd pesto och gräslök. Pricken över i var den sky som gjordes på morikan efter fileérna stekts klart. Till det serverades en kall pilsner. Även detta år var smaksensationen ett faktum och ribban had höjts ytterligare.














Cheffen förbereder fileerna för murika-stekning

Chef the Pep -09
Det tredje året hände det som inte får hända. Cheffen var MAGSJUK!! Kallsvetten började pärla sig på Jens och Anders pannor. Hur skulle det gå? Halvstekt falukorv och pilsner skulle innebära en kraftig sänkning av nivån på matlagningen vid strömmen jämfört med tidigare år! Vi stålsatte oss och tänkte igenom situationen, vad hade vi lärt oss av Cheffen och vad kunde vi tillföra i år som vi inte haft tidigare för att bibehålla samma nivå på maten. Svaret blev en flaska vitt vin och färskpotatis som tillsammans med rödlök, purjolök och murikastekt öring gjorde att vi kunde lämna strömmen med hedern i behåll. Resultatet blev strålande men måtte Cheffen vara tillbaka nästa år!
En flaska vitt vin serverades till färskpotatis, rödlök, purjolök och murikastekt öring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar